Jesteś wForum / Skórzewo / Zadania inwestycyjne zgłoszone do budżetu 2012 przez radnych ze Skórzewa

Zadania inwestycyjne zgłoszone do budżetu 2012 przez radnych ze Skórzewa

Radosław Przestacki - Data publikacji 17 październik 2011 Zadania inwestycyjne zgłoszone do budżetu 2012 przez radnych ze Skórzewa RSS

Do 15 października 2011r. (BIP) radni oraz sołtysi mieli obowiązek złożyć do UG Dopiewo wnioski dotyczące zadań inwestycyjnych do budżetu na rok 2012. Oto jakie zadania przewidzieli radni ze Skórzewa na podstawie wniosków od mieszkańców uzyskanych podczas dyżurów radnych, z maili oraz telefonów.

• utwardzenie ulicy Szkolnej i Sportowej
  • budynek gospodarczy przy Gimnazjum oraz dodatkowe obiekty sportowe
  • wykonanie odwodnienia ul. Stawnej, Nizinnej z przykryciem rowu na ulicy Stawnej
  • wykup gruntu pod aktywizację sportową
  • zaadaptowanie/modernizacja budynku przy ul. Zielnej pod świetlicę wiejską
  • autobus 59 do gimnazjum w Skórzewie wraz z przystankiem końcowym
  • projekt na dokończenie kanalizacji na ul. Skórzewską, Wiosenną, Maratońska, Przy Lesie, Morelowa, Brzoskwiniowa, Jabłoniowa, Krótka, Dębowa, Aroniowa, Żeglarska, Piłkarska, Koszykarska, Olimpijska
  • dalsza rewitalizacja parku w Skórzewie zgodnie z planem
  • oświetlenie na ul Wąskiej
  • oświetlenie na Księżycowej
  • wykonanie ścieżki pieszo-rowerowej wzdłuż ulicy Nad Potokiem
  • oświetlenie przy ul. Przy Lesie
  • koncepcja obwodnicy Skórzewa
  • balon tenisowy dla Szkoły Podstawowej
  • ścieżka rowerowa Dąbrówka-Skórzewo
  • światła przy gimnazjum na ul. Poznańskiej
  • dodatkowo ze środków sołeckich projekt na ul. Wiśniową

Na ile wystarczy środków w budżecie na rok 2012 na te zadania ten moment trudno określić. Są to zadania, które są najpilniejsze do realizacji.

Witam, co z w/w ulicami?

Portret użytkownika Radosław Przestacki

Te ulice są w budżecie 2011. Co prawda były już próby oskubania tej inwestycji z pieniędzy, ale radni nie dopuszczają tego do myśli.
Co prawda zwlekanie z budową Sadowej spowodowało wzrost kosztów o 100%. Ale znając ilość wydatków na różne imprezy w ostatnim czasie, mam wrażenie że nie będzie to stanowić problemu dla urzędu gminy.

Mam 2 pytania do radnego:

1. Skąd wzięła się zwłoka ws. budowy Sadowej?
  2. Skąd UG bierze pieniądze na kolejne imprezki, przecież radni uchwalili budżet z konkretnymi kwotami na poszczególne zadania?

1. Zwłoka wynikała z przekroczenia terminu wykonania projektu. O 4 miesiące.
2. Podstawową trudność w rozliczaniu wydatków na imprezy wynika z tego, że w zależności jak to opisze Skarbnik. Stąd koszty imprezy wynika "Święto Drzewa" wrzucono w wydatki działu związanego z gospodarką komunalną. Moim zdaniem byłoby to słuszne gdyby organizatorem był ZUK. W przeciwnym przypadku powinno to pójść z działu promocji. Ale tam już wieje pustkami. Jest to tylko moja opinia. Może RIO nie podzieli mojego poglądu.

Czy mam przez to rozumieć, że pieniądze przeznaczone/zabudżetowane na wykonanie w/w ulic w kończącym się roku 2011 zostają z automatu przeniesione na 2012 i nastąpi wtedy szczęśliwa, długo oczekiwana realizacja?
Korzystając z okazji jaka jest Pańska wiedza na temat stanu projektu? Czy projekt jest już gotowy (poprzedni miał "turbulencje") i kiedy/gdzie będzie do wglądu (konsultacji społecznych)?
Ze źródeł gminnych dowiedziałem się, iż na w/w ciągach ulic przewidziany jest ruch jednokierunkowy. Czy to prawda? W jakim kierunku? Wcześniej nie zwróciłem uwagi na fakt, iż w pewnym miejscu ul. Spółdzielcza ma przewężenie i trudno tam o minięcie się 2 samochodów, ale z tego powodu "robienie" w/w ulic jednokierunkowymi jest delikatnie mówiąc głupie. Dobre oznakowanie, kilka zatoczek (azyli) załatwi sprawę. W ostateczności ul. Spółdzielcza może być jednokierunkową od pewnego momentu (np. od ul. Wiśniowej).
Czy prawdą jest, że na w/w ciąg ulic będzie pieszo-jezdnią- bez chodników, z odmalowanymi pasami strefy dla pieszych?

Będą to tzw wydatki niewygasajace, które muszą być rozliczone do 30 czerwca 2012. Czy mają być jednokierunkowe? Tak chcą projektanci.

Tak chcą projektanci, bo nie umieją inaczej? Smile
Jednokierunkowy ciąg ulic Spółdzielcza/Rzemieślnicza wprowadzi chaos. Dla przykładu: mieszkając na początku ul. Spółdzielczej (od strony ul. Kolejowej) nie mam zamiaru wydostawać się/włączać się do ul. Poznańskiej blisko 2 km dalej (wstecz, cofając się). Chyba, że będzie możliwość wcześniejszego skrętu np. w ul. Morwową (do Kolejowej i do Poznańskiej). To samo tyczy się "sąsiadów" mieszkających bliżej ul. Rzemieślniczej. Ponadto mam nadzieję, że projektanci skojarzyli też fakt, iż ZDP ogłosił przetarg na zaprojektowanie nowej ul. Poznańskiej, i że te projekty będą ze sobą spójne (szersza Poznańska, skrzyżowanie z wyspą centralną na Poznańskiej/Kolejowej, oddzielne pasy dla lewoskrętów).

Nikt nie proponuje świateł na Poznańskiej/Kolejowa. Niestety urząd nie zaprasza radnych na spotkania z projektantami. Urząd stoi na stanowisku, że radnym wara od tego. Jedynym wyjątkiem jest jutrzejsze spotkanie w sprawie Poznańskiej. Ale to dlatego że pilotuje to radny powiatowy Leszek Nowaczyk.

Smile Zdążyłem wyedytować zanim Pan odpisał nt. świateł- moje niedoczytanie- przepraszam.
W takim razie będziemy "wbijać" sami, we własnym zakresie do UG lub pisać pisma- nasz urząd to bardzo lubi.

"Papier jest cierpliwy". Smile Dlatego apeluję do mieszkańców o składanie tego typu wniosków do UG. Nawet mailowo i nam radnym do wiadomości. Ostatecznie cel jest jeden - życie w Skorzewie ma być łatwiejsze.

Już przećwiczyłem się skutecznie z UG ws. postawienia znaków ograniczających prędkość na ul. Spółdzielczej i Rzemieślniczej. Pismo na pewno wystosujemy (wraz z sąsiadami) i jak tylko złożymy je w UG, to otrzyma Pan skan (DW).

W/W ulice są chyba najważniejsze. Dlaczego nie ma ich w spisie. Panie Radosławie napisał Pan: Są to zadania, które są najpilniejsze do realizacji. Ale chyba Pan sobie zdaje sprawę, że to co obecnie dzieje się na obu tych ulicach jest horrorem tak dla kierowców, jak i dla okolicznych mieszkańców. Omawialiśmy to już nie raz i tym bardziej dziwi brak tych ulic w przedstawionym przez Pana spisie.
Proszę o wyjaśnienie tej sprawy, bo jak Pan wie wielu ludzi jest zainteresowanych utwardzeniem tych dróg.Wydawało mi się, że to sprawa oczywista. Czyżbym się mylił?

Właśnie na komisji oświaty dowiedziałem się, że nie ma szans na ul. Spółdzielczą nawet do 30 czerwca 2012. Projekt będzie dopiero marzec-maj 2012. Tempo godne Stachanowca.

Panie Radny. Jeśli powyższe jest prawdą to jest to bardzo przykre, załamujące, irytujące itd. Winny jest UG i pracownicy Działu Inwestycji- ogłaszają przetarg, wybierają najtańszego, dają złe założenia projektowe (źle przygotowany) przetarg i całość przepada, a cierpią mieszkańcy. Jeśli projekt ma być w marcu-maju 2012 roku, to następnie trzeba będzie ogłosić przetarg i wybrać wykonawcę (to także jest okres kilku miesięcy). Tak więc środki niewygasające, o których Pan pisał nie będą rozliczone do końca czerwca 2012 r.- a więc przepadną, a wraz z nimi Spółdzielcza/Rzemieślnicza.
Tempo rzeczywiście rodem z PRL, a dodatkowo się ciśnie na usta parafraza "Czy się stoi czy się leży, ekipie Pani Wójt pensyjka się należy". Szkoda, że nie można tej nieudolnej ekipy wysadzić z siodła "od tak". Moje futurystyczne prognozy niestety nie rokują pozytywnym rozwojem w naszej Gminie nawet w następnej kadencji, bo zawsze trzeba posprzątać po przednikach- po obecnej władzy też trzeba będzie, a to zawsze zajmuje trochę czasu.

Czyżby to oznaczało, iż Urząd nie zdoła wydać/rozliczyć tych środków do końca czerwca 2012 i wypadną one z budżetu???

do budżetu na rok 2012? Czy ktoś tu sobie kpi? Czy to po prostu chytry sposób na przesunięcie innych ulic do przodu w "kolejce inwestycyjnej"?

już niedługo się dowiesz - 15 listopada br.

Chciałam się dowiedzieć co dokładnie UG ma na myśli pod hasłem UTWARDZENIE ulicy ?

Wyasfaltowanie, wybrukowanie itp.

Ja mam pytanie do radnych: Jak się zacznie remont ulicy Poznańskiej w Skórzewie to czy ulica ta zostanie zamknięta? Jeśli tak, to jak będą wyglądały objazdy?
Ja tego nie widzę. Gdyby była utwardzona ulica Spółdzielcza i dalej Szkolna to można by tamtędy puścić ruch samochodowy. Jednak jak czytam przynajmniej Spółdzielcza na pewno pozostanie taka jak dzisiaj, czytaj prawie nie przejezdna.
Czy w takim wypadku ma w ogóle sens remont ul. Poznańskiej? Bo jeśli ma to spowodować jeszcze większe korki to sprawa jest zupełnie bezsensowna i spowoduje totalny zator Skórzewa. A wtedy nie pozostanie nic innego jak wyjść na ulice i niech cała Polska zobaczy co się tu dzieje.

Sprawa ul. Poznańskiej nie jest wbrew pozorom sprawą, o której decyduje Gmina, gdyż jest do droga powiatowa. To ZDP decyduje o robieniu/nie robieniu i terminie jej wykonania. Oczywiście konsultować może to z Gminą, ale tylko w takim charakterze. Takie jest moje zdanie.
Jeśli chodzi o ew. objazdy podczas remontu, który odbędzie się nie wcześniej niż w roku 2013, to jasne: ul. Rzemieślnicza i Spółdzielcza mogą być alternatywą, ale z założenia projektowego w 80% będą jednokierunkowymi więc marny to będzie objazd... Mieszkańcy pewnie będą zmuszeni dojeżdżać Bukowską, Batorowską, ZOP itd.

czy ktos ma wiedze czy i jakie projekty zglosil jedyny radny z Zakrzewa/??na stolcu od lat wiec i plany/przemyslenia powinny byc na miare doswiadczenia..

No to będzie wesoło? Nawet po nocach!Tak mało zieleni na osiedlu, a tu jakaś grupa inicjatywna podjęła się czegoś z czego zrezygnowała.... Najlepiej przekształcić to w melinę...Świetlica wiejska przypomina mi jak żywo kluby wiejskie na wsi w czasach PRL-u, gdzie podawano kawę parzoną w szklankach po musztardzie i od czasu do czasu chłopaki pobili się o dziewczynę od sąsiadów:))))

Portret użytkownika agie

Zapraszamy do świetlicy w Palędziu. Odnowiona sala, na której odbywają się zajęcia dla dzieci, warsztaty dla dorosłych, spotkania mieszkańców, imprezy dla mieszkańców, fitness i mnóstwo innych rzeczy. Przy dobrej dobrej woli, chęci, promocji i sprawnym zarządzaniu z każdej jednej sali można zrobić naprawdę interesujące miejsce.

...z każdej jednej sali można zrobić naprawdę interesujące miejsce pod warunkiem, że będzie osoba/osoby oddane społecznie i skłonne się zaangażować i sprawić, że takie miejsce będzie tętnić życiem, z pozytkiem dla mieszkańców.

Podejście usera 'fala16' jest typowo zachowawcze i roszczeniowe (gdzie te tereny zielone), i to w dodatku na starcie nastawione negatywnie (melina). Tak się nie da budować kapitału społecznego Wink

Oczywiście jak się chce to można. Ale biorąc pod uwagę niepowodzenie inicjatorów pozostawienia tej szopy w samym środku osiedla,myślę,że i te zamiary skończą się na tym, że barak będzie jeszcze przez wiele lat straszył.Natomiast proszę zauważyć jakim powodzeniem cieszy się plac zabaw ( dobrze, że pozwolono na sprzątnięcie z tego miejsca barakowozów)urządzony na drugim końcu tej działki przewidzianej przez Spółdzielnie Ławica na teren zielony.

Drogi falo16, to zastanówmy się, co zrobić, aby to nie była melina. Żeby młodzież nie okupowala parkingu przy szkole lub przystanków. Później pytania na forum dlaczego sołtys tego nie sprząta? Ano bo sołtys nie jest cieciem Skorzewa. A od sprzątania są właściwe służby w urzędzie. Im bogatsza oferta dla mieszkańców tym mniej zachowań chuligańskich na danym terenie. Skorzewo nie może się składać tylko z sypialni dla jej mieszkańców. Tu już powinien funkcjonować dom kultury, basen i inne tereny rekreacyjno-sportowe. Narzekając tego nie zbudujemy. Radni po to składają wnioski, aby zaspokoić tę potrzeby, które wynikają z wniosków samych mieszkańców. Nie robimy tego dla siebie.

Bardzo łatwo jest rzucić temat: stwórzmy świetlicę wiejską, wyremontujmy barak ( za czyje pieniądze?). Takie hasło już padło rok temu. I co? Nie można powiedzieć,że Skórzewo odcięte jest od świata. Tuż za granicą wsi jest Poznań. Jest już wiele młodzieży studiującej i uczniów szkół średnich,którzy tam dojeżdżają. Tam mają swoich znajomych, tam chodzą do kina... Odległość do centrum Poznania nie jest wcale większa niż z niektórych zakątków miasta. Za chwilę będzie centrum Mallvowa,pewnie z kinem, kawiarniami. Problem w tym, że zamiast pozwolić Spółdzielni Ławica na uprzątnięcie terenu po budowie, ktoś sobie wymyślił, że z pakamery stworzy pałac ślubów. A rozbiórka tego przybytku teraz może dużo kosztować.

Coś tobie się pozajączkowało. Zlikwidować sklepy w Skórzewie, bo są centra handlowe w Swadzimiu i Komornikach. Rozbudowa lotniska na Ławicy po co, skoro z Berlina więcej połączeń i autostradą w 1,5 godziny od 28 listopada br.
Ta chwila z Mallwową to raczej 3-4 lata o ile inwestor dostanie dofinansowanie, tak więc raczej wcale nie powstanie.
To wolę już Stodołę lub Hybrydy ...niż nieokreślone plany. A do Poznania to chyba na piechotę, bo w tym tempie to za 3 lata będzie strategia komunikacji. A później jeszcze konsultacje. A czas na wdrożenie?

Portret użytkownika agie

Nie wnikam, czy miejsce na świetlicę w aktualnym baraku jest najlepsze.
Pieniądze na remont można by wygospodarować w budżecie nie organizując 2, może 3 imprez czy festynów/ koncertów, które dziś są priorytetem w UG.
Świetlica to faktyczna inwestycja w mieszkańców. Młodzeż szkół średnich i studenci napewno sobie poradzą, ale młodsze dzieci potrzebują czasem zajęć dodatkowych, miejsca gdzie mogą po lekcjach spędzić czas, poznawać sąsiadów. Nie każdego stać na wyprawę do teatru do Poznania, a nawet jeśli to nie mają czasu się tam wybrać. Z doświadczenia na terenie Palędzia (dwie wsie dalej od Skórzewa) wiem, że łatwiej jest wieczorem wyjść z domu mieszkańcom (zwłaszcza kobietom) i przejść kawałek na warsztaty, niż jechać do Poznania. Nie traktujmy naszych wsi tylko jako sypialni lub chociaż nie torpedujmy od razu dobrych inicjatyw. Taka świetlica może naprawdę wielu przynieść korzyści, zwłaszcza dzieciom.

Życzę powodzenia ,ale pożyjemy, zobaczymy:)

Projekt na dokończenie kanalizacji obejmuje sanitarną wraz z deszczową czy tylko sanitarną?

Jeżeli nie robią drogi, to nie robią deszczowki. Bo jak ma spływać woda z nieistniejacej jezdni?